Brief van de burgemeester van zondag 26 april n.a.v. de persconferentie op 21 april.

Beste inwoners,

Ruim zes weken geleden kondigde het kabinet de eerste beperkende maatregelen af - tot en met 28 april - in verband met het coronavirus. Afgelopen dinsdag gaf premier Mark Rutte in een nieuwe persconferentie aan dat het merendeel van die maatregelen wordt verlengd tot 20 mei. Dat betekent dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven en vanuit huis moeten werken. Ook de horeca blijft dicht en verpleeghuizen mogen geen bezoek ontvangen. Contactberoepen, zoals de kapper en de fysiotherapeut, mogen hun vak nog niet uitoefenen. Evenementen gaan tot 1 september niet door. Dus dit jaar geen Hootchiekoe, geen Huntenpop en geen Zwarte Cross. Verder blijft gelden was regelmatig je handen, nies in je elleboog en houd 1,5 meter afstand.

Het is duidelijk dat we in een grote crisis zitten. Dankzij de inzet van ons allemaal is het gelukt de curve platter te maken, maar we zijn er nog niet. Voorzichtigheid blijft geboden. Stel dat het virus weer gaat pieken doordat we nu te snel de regels gaan versoepelen, dan komt er opnieuw een enorme druk op de zorg en dat willen we absoluut niet. Daarnaast moeten we onze kwetsbare ouderen blijven beschermen..

Hoewel de situatie nog fragiel is, komt er ook voorzichtig wat ruimte. Want met ingang van 11 mei mogen kinderen tot en met 12 jaar weer deels naar school en buiten sporten. Ook niet-leden van verenigingen mogen meedoen. Kinderopvang en speciaal onderwijs gaan weer normaal open. Deze maatregel maakt het leven van thuiswerkende ouders met jonge kinderen gemakkelijker. Het middelbaar onderwijs blijft nog minimaal een maand dicht. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen ook weer gaan sporten, mits ze zich aan de anderhalve meter regel houden.

We moeten vooral ook blijven nadenken over creatieve oplossingen in de 1,5 metersamenleving. Ik heb daar al veel mooie voorbeelden van gezien. Bijvoorbeeld winkeliers die hun openingstijden aanpassen en/of een ‘personal shopping-concept’ aanbieden. Ook zie ik restauranthouders die hun maaltijden aan huis bezorgen en cafés die vouchers voor consumpties aanbieden. Vindingrijke sportschoolhouders houden hun leden in conditie door middel van instructievideo’s en uitdagende challenges. Ik zag zelfs een sportschool die zijn toestellen uitleent en bij de leden thuis bezorgt. Dat noem ik nog eens denken in oplossingen!

Wat opvalt in deze crisis is dat de solidariteit erg groot is. We vragen geen geld terug voor afgelaste evenementen; we bewaren de tickets voor een voorstelling en genieten later, en we betalen het abonnement van de sportschool gewoon door. Er worden online pubquizen georganiseerd om weer even het gevoel te hebben dat je gezellig samen in een kroeg zit.

Hoe groot de vraag om versoepeling van de maatregelen ook is, de vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van een ander. Dat besef vraagt om voorzichtigheid van ons allemaal, zodat we spijt achteraf voorkomen. Ik doe dus opnieuw een beroep op u allemaal: blijf je aan de regels houden en houd vol! Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

Otwin van Dijk

Burgemeester

Brief aan de mensen in vitale beroepen d.d. 19 aprilVideoboodschap over mooie initiatieven d.d. 11 april 2020Brief voor de ouderen d.d. 5 april 2020Brief voor de kinderen d.d. 29 maart 2020Videoboodschap voor ondernemers eind maart 2020Brief voor de inwoners d.d. 22 maart 2020Brief voor de inwoners d.d. 15 maart 2020