Brief van de burgemeester van zondag 24 mei aan mantelzorgers in onze gemeente

Beste mantelzorgers,

Klaarstaan voor je ouders in het verpleeghuis. Ervoor zorgen dat je kind met een ernstige beperking gewoon thuis kan blijven wonen. Het familielid dat bij je inwoont omdat het hem of haar niet lukt om voor zichzelf te zorgen. Of de zorg voor je partner omdat die een ongeluk heeft gehad of door een ziekte is getroffen. Zomaar wat voorbeelden van mensen die dagelijks voor hun dierbaren klaarstaan. Als mantelzorger vind je dat vaak heel vanzelfsprekend. “Dat doe je toch gewoon als het op je pad komt”, hoor ik regelmatig. Toch vind ik het helemaal niet zo gewoon. Ik vind het juist heel bijzonder en heb daar veel bewondering voor.

Zeker in deze coronatijd komt er veel extra’s op de schouders van mantelzorgers terecht. Sommige zorg en ondersteuning is nu namelijk net even anders geworden. Denk bijvoorbeeld aan de begeleiding die nu plaatsvindt via beeldbellen en niet thuis. Soms zijn voorzieningen tijdelijk zelfs helemaal weggevallen. Denk aan de dagbestedingslocaties die nu zijn gesloten. Vaak zorgde dat ervoor dat je dan net even een momentje voor jezelf had. Kinderen, ouders en partners met een meervoudige beperking, een ernstige ziekte of dementie zijn al vanaf de eerste dag thuis. Dat heeft een flinke impact op je dagelijks leven.

En wat te denken van de bezoekersstop in de verpleeghuizen en andere zorginstellingen? Dat leidt soms tot hele schrijnende situaties. Je kunt niet even langs bij je partner, kind, vader of moeder, of opa en oma. Je ziet ze achteruit gaan nu niemand op bezoek mag komen. Mensen met dementie en kinderen met een verstandelijke beperking begrijpen vaak ook niet waarom je ineens niet meer langskomt. Terwijl dat sociale contact juist zo belangrijk is. Paniek, angst en boosheid slaan toe. Iedereen snakt naar contact, naar zingeving en structuur. Gelukkig worden er stappen gezet om de bezoekregeling te versoepelen. Daar ben ik blij om. Want hoe belangrijk bescherming tegen het coronavirus ook is, welzijn en contact mogen we niet vergeten.

Ik kan me goed voorstellen dat je als mantelzorger soms even behoefte hebt aan steun. Schroom dan niet om hulp te vragen. Dat kan via professionele instanties, via buren, familie en bekenden, maar ook via een vrijwilligersorganisatie als ‘Oude IJsselstreek Doet’. Zij proberen vraag en aanbod te verbinden tijdens deze coronacrisis. Denk aan een boodschap halen, de hond uitlaten of bijvoorbeeld een telefoontje voor een praatje. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Meer informatie vindt u op de website www.oudeijsselstreekdoet.nl of bel met (06) 8370 8411. Ook als je juist een handje wilt helpen kan je je hier aanmelden.

Zorgen voor elkaar en naar elkaar omkijken, het zit zo verankerd in onze genen. Het Achterhoekse naoberschap zegt het al: we zorgen voor elkaar, dat is vanzelfsprekend! Maar zoals we alleen samen het coronavirus onder controle krijgen, zo komen we ook alleen samen deze coronatijd door. Let een beetje extra op jezelf en op elkaar!

Otwin van Dijk

Burgemeester