Brief van de burgemeester van zondag 10 mei aan alle organisatoren en vrijwilligers van grote evenementen in onze gemeente

Beste inwoners,

Wij Achterhoekers houden wel van een feestje op z’n tijd. Het past bij onze traditie van dingen samen doen. Het is dan ook zuur dat het coronavirus dit jaar een flinke streep door de rekening zet. Alle evenementen tot 1 september zijn verboden. De komende maanden geen Hootchiekoe, Hemelvaartfeesten, Huntenpop of Spektakeltoer. Maar ook geen kermissen, schutterij- en volksfeesten. Nagenoeg iedere kern in onze gemeente kent zijn eigen feest. Feesten voor de hele gemeenschap. Waarbij families en vriendenclubs speciaal terugkomen naar hun oude woonplaats om elkaar weer te ontmoeten, bij te praten en het glas te heffen. Het lijkt soms wel een reünie. Bij het plannen van een vakantie worden deze dagen bewust vrij gehouden.

Met z’n allen samenkomen in een tent, vogelschieten, de optocht, allemaal elementen die bij deze feesten horen en inwoners met elkaar verbinden. En elk jaar zijn honderden vrijwilligers actief om dit allemaal te organiseren. Zij missen nu het onderlinge contact met collega-vrijwilligers die zich steeds opnieuw inzetten om anderen een mooie dag of avond te bezorgen. Dit jaar helaas geen volle feesttent waarin jong en oud zich enorm vermaken.

Wat ook niet door kan gaan, zijn de optochten. Elk jaar, in de week voor de Varsseveldse kermis, nemen we met het college een kijkje bij de wagenbouwers. Er wordt soms maandenlang aan een wagen gebouwd. Ook hun werkzaamheden liggen nu stil. De voorbereidingen waren al gedaan en het lassen was in volle gang. Deze bouwers moeten nu avonden vol gezelligheid en saamhorigheid missen. Dit jaar niet de spanning of jouw wagen wel op tijd klaar is, of je genoeg bloemen hebt en of je in de in de prijzen valt.

Hoe vervelend deze situatie ook is, ik voel ook veel begrip en relativering. Passend bij de kenmerkende, nuchtere Achterhoekse mentaliteit. Het is nu even niet anders, ook hier komen we samen doorheen. Iedereen begrijpt dat het voorlopig geen optie is om met honderden mensen bij elkaar in een tent te gaan staan.

De komende maanden worden de coronamaatregelen stap voor stap versoepeld, mits het coronavirus onder controle blijft natuurlijk. Dat geeft iedereen een welkome verlichting. Voor onze evenementen blijft nog onzeker wanneer wat kan. Er wordt over gesproken dat we voor grote bijeenkomsten eerst een vaccin nodig hebben.

Ondertussen zie ik vriendengroepen, vrijwilligers en schutterijen op creatieve manieren elkaar toch opzoeken. Met digitale vrijdagmiddagborrels of leuke online filmpjes. Alhoewel dat niet kan tippen aan het échte contact, blijven we zo toch dicht bij elkaar. Dingen samen doen, het zit ons zo in de genen, we verzinnen wel een manier.

Ik wens alle vrijwilligers en organisatoren die hun activiteiten dit jaar moeten afblazen veel sterkte toe. De teleurstelling begrijpen we allemaal goed. Maar volgend jaar hopen we met z’n allen weer gezellig samen feest kunnen vieren. En tot die tijd: Blijf positief en blijf gezond!

Otwin van Dijk

Burgemeester