Brief burgemeester Otwin van Dijk voor inwoners naar aanleiding van gedeeltelijke lockdown 16 oktober 2020

Beste inwoners,

Het gaat niet goed met het aantal besmettingen in ons land. Ook in de Achterhoek slaat corona ongenadig hard toe. Veel mensen kennen waarschijnlijk wel iemand in hun omgeving die recent besmet is geraakt. Elke twee weken verdubbelt bovendien het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat moet ingedamd worden anders raakt de zorg volledig overbelast. De gedeeltelijke lockdown die is afgekondigd, is stevig. Niet leuk. Wel nodig.

Het is een flinke domper dat ondanks alle inspanningen van onze lokale ondernemers, sportverenigingen, onderwijs, horeca, werkgevers, theaters, geloofs- en zorginstellingen, kortom van ons allemaal, het niet is gelukt om het virus eronder te krijgen. Dat is frustrerend. We hebben allemaal genoeg van de beperkingen. Toch is er maar één manier om zo snel mogelijk van dit virus af te komen, namelijk door je aan de maatregelen te houden. Dus niet de grenzen opzoeken van de coronaregels. Ook niet het virus ontkennen of bagatelliseren als ‘zomaar een griepje’. En ook niet in deze herfstvakantie even een coronapauze nemen. Anders duurt het alleen maar langer en worden de maatregelen nog strenger.

De nieuwe maatregelen gaan vooral om het beperken van de reisbewegingen en het verminderen van het aantal sociale contacten. Daarom gaan een maand lang onder meer alle eet- en drinkgelegenheden dicht, worden alle amateur-teamsporten voor volwassenen beperkt, en werken we vanuit huis tenzij het niet anders kan. Ook wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Alle maatregelen zijn te vinden op pagina 3 van dit Gemeentenieuws en op www.rijksoverheid.nl

De maatregelen hebben enorme gevolgen. Voor de ondernemers en clubs die opnieuw keihard getroffen worden. De Rijksoverheid en de gemeente helpen waar dat kan. Het geldt zeker ook voor ouderen en andere kwetsbare mensen. Eenzaamheid en sociaal isolement liggen op de loer. Laten we hier oog voor houden. Help elkaar en let een beetje op elkaar. Dat konden we aan het begin van deze coronacrisis ook.

Hoe vervelend ook, we moeten volhouden en samen onze schouders eronder zetten! Alleen dan krijgen we corona onder controle.

Onze zorgverleners rekenen op ons. We rekenen op elkaar. Ik reken op u.

Burgemeester Otwin van Dijk

Video burgemeester Otwin van Dijk voor inwoners naar aanleiding van gedeeltelijke lockdown 16 oktober 2020