Bouw Windpark Den Tol vordert

Een groep van acht initiatiefnemers vanuit zes agrarische families uit de omgeving van Netterden zijn in 2001 begonnen met het realiseren van Windpark Den Tol. Nu, twintig jaar later, is de eerste schop de grond in gegaan. Het was een lange weg die de initiatiefnemers hebben afgelegd om te komen waar ze nu staan. Wat in 1998 als een idee begon, nadert nu zijn voltooiing.

Tijdens de open dag op 1 oktober was er voor genodigden gelegenheid om het bouwproces van dichtbij te bekijken. Janine Kock en veel van haar voorgangers (oud-wethouders) zijn de afgelopen 20 jaar betrokken geweest bij de bij de realisatie van Windpark Den Tol.

De initiatiefnemers uit het buitengebied van Netterden hebben samen met Windunie Development het project doorontwikkeld. In het voorjaar van 2021 werden de voorbereidingen gestart tot de bouw van negen windturbines. Nordex is de gecontracteerde leverancier van deze N117 turbines. De machines hebben een as-hoogte van 124,5 meter en een tiphoogte van 183 meter. Ze leveren jaarlijks ruim 80.000 MWh aan stroom, dat is goed voor meer dan 25.000 huishoudens.

Wethouder Janine Kock: “Windpark Den Tol levert een belangrijke bijdrage aan de opwek van duurzame energie in de gemeente Oude IJsselstreek. Een overgang naar een duurzame energievoorziening is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Hiermee zetten we een grote stap op weg naar een energieneutrale Oude IJsselstreek.”