Bestrijding Eikenprocessierups

Rond half mei 2021 start hoogstwaarschijnlijk de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De exacte startdatum is afhankelijk van het moment waarop de eiken ver genoeg in blad zijn. Om de plaag te beheersen, is preventieve bestrijding noodzakelijk.

Een selectie van de straten binnen en buiten de bebouwde kom worden preventief behandeld met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari. Dit is een biologisch bacteriepreparaat dat bestaat uit een algemeen voorkomende grondbacterie (Bacillus thuringiensis / Bt) die parasiteert op allerlei verschillende rupsensoorten. Als de rupsen het blad eten, krijgen ze ook de bacterie mee naar binnen, raken geïnfecteerd en worden gedood. Xentari is onschuldig voor mensen, insecten, andere zoogdieren en vogels.

Meer informatie over de locaties die behandeld worden en wijze van aanpak kunt u vinden op de website van de gemeente. Via het zoekwoord ‘eikenprocessierups’ vindt u ook een kaart met daarop aangegeven de exacte locaties die preventief behandeld worden.