Aanpak energiearmoede uitgebreid met tijdelijke regeling energiezuinig witgoed

Sinds deze winter zijn er bespaarcoaches actief in de gemeente voor mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het college heeft deze week besloten deze ondersteuning uit te breiden met een tijdelijke witgoedregeling. Huishoudens die coaching krijgen en een oude veel energie verbruikende  koelkast, wasmachine of diepvries in huis hebben, kunnen deze laten vervangen door een energiezuinig apparaat.  

Aanmelden voor deze regeling is niet mogelijk. Intermediaire organisatie melden mensen waarmee zij in contact zijn aan voor de bespaarcoaching en daarmee ook voor deze nieuwe regeling. Alleen huishouden met een inkomen tot 130% van het minimumniveau en voor wie de kosten voor energie hoger zijn dan 10% van het besteedbaar inkomen, komen in aanmerking.   

Veel gestelde vragen over de witgoedregeling

De aanpak energiearmoede

Voor inwoners met een laag inkomen levert een hoge energierekening stress en mogelijk schulden op. De gemeente zet al verschillende maatregelen in om de energierekening van inwoners met een laag inkomen naar beneden te krijgen. Zoals de bespaarcoaches, een isolatiesubsidie en een energiebespaarcampagne vanuit het Energieloket Achterhoek.  

Bespaarhulp aan huis

Bespaarcoaches komen bij inwoners thuis en gaan samen met inwoners aan de slag om het energieverbruik in huis te verminderen. Dat levert vaak al honderden euro’s per jaar aan energiebesparing op. Huishoudens krijgen daarnaast ook energiebesparende producten op maat, zoals ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie. Die worden samen met de bespaarcoach aangebracht. De bespaarcoaches kijken vanaf nu ook naar huishoudelijke apparaten. Voorwaarde voor deelname aan het bespaarhulptraject is dat een huishouden wordt aangemeld via een intermediaire organisatie (die bekend is met deze huishoudens). De regeling geldt voor huishoudens  met een tot 130% van het minimumniveau. En voor wie de kosten voor energie hoger zijn dan 10% van het besteedbaar inkomen.  

Energieloket Achterhoek voert het project Bespaarhulp aan huis uit voor de gemeente Oude IJsselstreek.

Vervanging door energiezuinige apparaten

De witgoedregeling gaat om koelkasten, wasmachines en diepvriezen. Als daar energieslurpers tussen zitten, kan er via de witgoedregeling mogelijk één apparaat vervangen worden voor een energiezuinig apparaat. Dit levert niet alleen energiebesparing op maar in veel gevallen vallen ontneemt het ook de zorgen of het oude apparaat het wel blijft doen en mensen niet voor grote onvoorziene uitgaven komen te staan. De bespaarcoach kan de apparaten doormeten en zo bepalen wat het meeste voordeel oplevert. De witgoedregeling is onderdeel van het bespaarcoachtraject. Witgoed wordt geleverd en vervangen door lokale leveranciers.