Melding voorgenomen huwelijk/partnerschap (voorheen ondertrouw)

 

Introductie

Gaat u trouwen? Dan moet u hiervan eerst melding maken in de gemeente waar u gaat trouwen (voorheen ondertrouw). Maak voor de melding van uw voorgenomen huwelijk een afspraak.

Wat u moet weten

Geldigheid
De melding voorgenomen huwelijk is een jaar geldig vanaf de dag na aangifte. Tussen de melding en het voltrekken van het huwelijk zitten minimaal 14 dagen.

Bijzondere situaties
Overleg in bijzondere situaties eerst met de gemeente over de benodigde documenten. Dat geldt bijvoorbeeld:

  • Als u in het buitenland bent geboren
  • Niet de Nederlandse nationaliteit hebt
  • In het buitenland hebt gewoond
  • Als een vorig huwelijk is ontbonden in het buitenland

Neem enkele maanden voordat u melding maakt van uw voorgenomen huwelijk contact op met de afdeling Publiekszaken/Burgerzaken. Het kan een tijdje duren voor de benodigde documenten uit het buitenland in uw bezit zijn.

Huwelijkssluiting
Datum, tijdstip en gemeente van de huwelijkssluiting zijn vrij naar keuze in Nederland.U maakt melding van uw voorgenomen huwelijk in de gemeente waar uw huwelijk wordt gesloten. Na het huwelijk ontvangt de gemeente waar u en uw partner staan ingeschreven hiervan bericht.

 

Kosten

Een melding voorgenomen huwelijk kost niets. Wel krijgt u een rekening van de gekozen locatie en eventueel het gekozen trouwboekje.

Download hier een prijsoverzicht: 

Digitaal melden

Op dit moment kunt u in verband met een technische aanpassing geen digitale melding van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap doen. Neem voor het doen van uw melding telefonisch contact op met burgerzaken. (0315 - 292 292)