Mantelzorgwaardering 2019

Mantelzorgers bieden informele zorg aan hun zieke naaste. Daardoor is het voor hen bijvoorbeeld mogelijk om langer in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Formeel spreken we van mantelzorg als de zorg de gebruikelijke zorg overstijgt die je als partner, kind of ouder normaal voor elkaar hebt. En als de mantelzorg gedurende meer dan 8 uur per week en/of langer dan drie maanden plaatsvindt.

Wij spreken over jonge mantelzorgers als het gaat om kinderen, jongeren of jongvolwassenen. Zij groeien op met een ouder, broer, zus of ander gezinslid met een ziekte, beperking of verslaving. Sommige jonge mantelzorgers nemen daadwerkelijk de zorg voor die naaste op zich. Maar het kan ook zijn dat zij zich zorgen maken over of aanpassen aan hen. Of dat zij minder aandacht krijgen, omdat de zorg voor het zieke gezinslid veel van de andere gezinsleden vraagt.

Mantelzorgers zijn belangrijk in onze samenleving. Dankzij hun inzet kan iemand (langer) in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat verdient een bedankje.

Dit jaar organiseren wij weer een gezellige kerstmarkt. Bent u mantelzorger van een inwoner(s) van onze gemeente en doet u dat meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden? Dan bent u van harte welkom op dinsdag 17 december van 12:00 tot 14:00 in de DRU Cultuurfabriek. Aanmelden is daarvoor noodzakelijk. U kunt zich aanmelden tot en met 9 december.

Klik hier om u aan te melden voor de kerstmarkt

Uiterlijk in de week van 9 december versturen wij de bevestigingen naar de mantelzorgers die zich hebben aangemeld. Dit doen wij zoveel mogelijk per e-mail. Kan dit niet omdat u geen e-mailadres heeft, dan krijgt u een bevestiging per post thuisgestuurd.

Bent u mantelzorger van een inwoner(s) van onze gemeente en doet u dat meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden? En kunt of wilt u niet naar de kerstmarkt komen? Dan kunt u zich aanmelden om een attentie thuisgestuurd te krijgen.

Klik hier om u aan te melden voor een attentie

Uiterlijk in de laatste week van 2019 worden de attenties verstuurd.

Mantelzorgers die zorgen voor een inwoner uit Oude IJsselstreek en die bij VIT-hulp bij mantelzorg geregistreerd zijn, worden in november rechtstreeks geïnformeerd hoe zij zich kunnen aanmelden.

Heeft u zich eerder deze maand al aangemeld voor de kerstmarkt op 17 december, maar bent u toch verhinderd? Geef het dan via onderstaand formulier aan ons door. U hoeft zich in dat geval niet apart aan te melden voor een attentie. Wij gebruiken de uitgebreidere gegevens die u al eerder heeft ingevuld om u de attentie eind december toe te sturen.

Klik hier om u af te melden voor de kerstmarkt 

Let op: gebruik bovenstaand formulier niet als u direct een attentie wilt aanvragen. Weet u al meteen dat u niet naar de kerstmarkt kunt komen? Klik in dat geval op de aanmeldknop onder bovenstaande alinea ‘Aanmelden attentie’.

Woont u in de gemeente Oude IJsselstreek, maar bent u mantelzorger van een inwoner uit een andere gemeente? Dan kunt u bij die andere gemeente terecht voor mantelzorgwaardering. Op de website van VIT-hulp bij mantelzorg kunt u meer lezen over mantelzorgwaardering van de gemeente Aalten, Doesburg, Doetinchem, Oost Gelre en Winterswijk.

  • Zorgt u voor een inwoner van de gemeente Bronckhorst? Kijk dan hier voor meer informatie over mantelzorgwaardering 2019.
  • Mantelzorgers van inwoners van de gemeente Montferland kunnen hier kijken voor meer informatie over mantelzorgwaardering 2019.

In het kader van de Dag van de Mantelzorg op 10 november organiseert VIT-hulp bij mantelzorg sinds jaar en dag een lunch en diner voor mantelzorgers uit onze gemeente en een leuke activiteit voor jonge mantelzorgers. Mantelzorgers die bij hen zijn ingeschreven zijn hierover rechtstreeks geïnformeerd. Daarnaast heeft er een bericht op de gemeentepagina en sociale media gestaan. Aanmelden daarvoor is helaas niet meer mogelijk.