Mantelzorgwaardering 2018: kerstmarkt of attentie

 

Introductie

Zorgt u voor iemand met wie u een band heeft? Zoals een partner, ouder/verzorger, kind, broer/zus, vriend, buren, etc.? Dan bent u een mantelzorger. De informatie op deze pagina is bedoeld voor mantelzorgers van inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek. U hoeft hier dus niet zelf te wonen. Mantelzorgers van inwoners die in een andere gemeente wonen kunnen bij desbetreffende gemeente terecht voor mantelzorgwaardering.

Wat is een mantelzorger?

Mantelzorgers bieden informele zorg aan hun zieke naaste. Daardoor is het voor hen bijvoorbeeld mogelijk om langer in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Formeel spreken we van mantelzorg als de zorg de gebruikelijke zorg overstijgt die je als partner, kind of ouder normaal voor elkaar hebt. En als de mantelzorg gedurende meer dan 8 uur per week en/of langer dan drie maanden plaatsvindt.

Wij spreken over jonge mantelzorgers als het gaat om kinderen, jongeren of jongvolwassenen. Zij groeien op met een ouder, broer, zus of ander gezinslid met een ziekte, beperking of verslaving. Sommige jonge mantelzorgers nemen daadwerkelijk de zorg voor die naaste op zich. Maar het kan ook zijn dat zij zich zorgen maken over hen. Of dat zij minder aandacht krijgen, omdat de zorg voor het zieke gezinslid veel van de andere gezinsleden vraagt.

Blijk van waardering

Mantelzorgers zijn belangrijk in onze samenleving. Dankzij hun inzet kan iemand (langer) in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat verdient een bedankje. Daarom organiseerden wij op 18 december een gezellige kerstmarkt. Mantelzorgers die niet naar de kerstmarkt kwamen, konden zich aanmelden voor een attentie. Aanmelden is inmiddels helaas niet meer mogelijk.  

Woont u in de gemeente Oude IJsselstreek, maar bent u mantelzorger van een inwoner uit een andere gemeente? Dan kunt u bij die andere gemeente terecht voor mantelzorgwaardering. Op de website van VIT-hulp bij mantelzorg kunt u meer lezen over mantelzorgwaardering van een aantal andere gemeenten.

Uw gegevens

Wij gebruiken de gegevens die u bij ons heeft achtergelaten alleen om u te informeren over de kerstmarkt of de attentie en geanonimiseerd om een beeld van de groep mantelzorgers te krijgen. Medio februari 2019 vernietigen wij uw persoonlijke gegevens, omdat wij deze niet langer mogen bewaren dan strikt noodzakelijk voor het doel waarvoor wij ze hebben verzameld.

Informatie over mantelzorgwaardering in 2019 verspreiden wij via onze reguliere communicatiekanalen: de gemeentepagina in De Oude IJsselstreek Vizier, onze website en sociale media als Facebook of Twitter.