Koninklijke Erepenning voor SC Varsseveld

Donderdag 28 maart 2024 werd Sportclub Varsseveld, tijdens de viering van haar eeuwfeest bij Zaal De Radstake, verrast door locoburgemeester Ria Ankersmit. Aan het eind van haar toespraak vertelde zij dat ze met een bijzondere missie naar de feestavond was gekomen. Uiteraard om haar felicitaties over te brengen, maar ook om te vertellen dat het Zijne Majesteit heeft behaagd om de club een Koninklijke Erepenning toe te kennen.   

Tijdens haar toespraak benoemde de locoburgemeester enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van SC Varsseveld. “Tijdens mijn tijd als wethouder van Oude IJsselstreek is de relatie tussen SC Varsseveld en de gemeente altijd goed en constructief geweest. Dat geldt zeker ook op het gebied van de accommodatie. Wij kennen jullie als een club die veel aandacht besteedt aan het openstellen van de vereniging en het toegankelijk maken van de sport voor iedereen binnen de maatschappij. Zo helpen de coördinatoren met eventuele aanvragen bij het jeugdfonds van de gemeente en zien ze erop toe dat de sportclub voor ieder (jeugd)lid een gezonde en veilige omgeving is.”

Groot sociaal hart

Ook benoemde zij het grote sociale hart van de club. “Als het nodig is, stellen jullie de eigen accommodatie beschikbaar voor andere lokale verenigingen. Dit was goed zichtbaar in coronatijd. Zo kon het Varssevelds Mannenkoor hun stemmen oefenen vanuit jullie tribune en mocht het kinderkamp een sportdag organiseren bij jullie. Ook de kantine wordt nog wel eens beschikbaar gesteld voor b een vergadering of cursus van een andere vereniging. Hulde voor zoveel betrokkenheid met het lokale verenigingsleven.”

“Als wethouder sport word ik ook blij van het feit dat jullie naast de standaard ingeschreven teams bij de KNVB, een breed voetbalaanbod hebben ontwikkeld. Voor de allerkleinste voetballers het 'voetjesbal' en voor de senioren is er 'walking football'. Voor jong en oud, van recreatief tot de 1e teams... het kan allemaal bij Sportclub.”

Inzet van vrijwilligers

Tot slot roemde de locoburgemeester de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers die ervoor heeft gezorgd dat de club zich steeds verder heeft kunnen ontwikkelen. “Dit gaat verder dan bestuurs- of commissieleden, scheidsrechters, trainers of teambegeleiders. Veel van de vernieuwingen op de accommodatie zijn uitgevoerd dankzij de inspanningen van de leden en andere vrijwilligers. Vaak met ondersteuning van lokale bedrijven in de vorm van materiaal, machines of andere middelen. Sinds vijftien jaar is 'het klusteam' van Sportclub een begrip. Een groep vrijwilligers die een ochtend en een middag in de week verschillende onderhoudswerkzaamheden aan de accommodatie uitvoeren. Dankzij hun inzet bespaart ze de club een aanzienlijk bedrag aan onderhoud, én zorgt ze ook voor een fantastische uitstraling van de accommodatie. Sportclub is altijd in staat gebleken in financieel opzicht gezond te blijven. Ook dat is een felicitatie waard.” 

Voorzitter Maikel Fraikin en locoburgemeester Ria Ankersmit
Voorzitter Maikel Fraikin met de Koninklijke Erepenning en locoburgemeester Ria Ankersmit met de bijbehorende oorkonde.