Overslaan en naar de inhoud gaan
Ga naar de homepagina - Gemeente Oude IJsselstreek
Logo van Oude IJsselstreek dat naar de homepagina leid
Zoeken
Zoeken
DvG Topmenu
Contact
Mijn OIJ
MijnOIJ
Home
Veelgestelde vragen Oekraïne
Veelgestelde vragen Oekraïne
Lees voor
Algemene vragen
Op welke locaties worden Oekraiense vluchtelingen opgevangen?
De gemeente heeft drie gemeentelijke opvanglocaties: het voormalig schoolgebouw De Drie Linden in Silvolde, een voormalig woonzorgcentrum aan de Dr. Van Hengelstraat in Ulft en de voormalige basisschool De Wegwijzer in Sinderen. Daarnaast wonen er vluchtelingen bji gastgezinnen of in particuliere huizen.
Heeft een vluchteling uit Oekraine recht op financiële ondersteuning vanuit de overheid?
Ja, vluchtelingen uit de Oekraïne ontvangen leefgeld. In Oude IJsselstreek regelt STOER dit voor de vluchtelingen, nadat zij zich hebben ingeschreven bij de gemeente.
Ik ben werkgever en overweeg Oekraïense medewerkers in dienst te nemen. Wat moet ik daarvoor doen?
Op de regionale website ’
Achterhoek werkt door
’ vindt u meer informatie over Oekraïense medewerkers en werk én wat u moet weten als u iemand in dienst wilt nemen.
Zelf hulp of opvang bieden
Ik heb familie of vrienden in Oekraïne, mogen wij hen opvangen?
Ja, dat mag.
Ik heb vluchtelingen opgevangen in huis. Wat nu?
Wij verzoeken u bij de gemeente te melden dat u Oekraïense vluchtelingen onderdak heeft geboden. Dat kan via dit
formulier
.
Ik heb woonruimte beschikbaar. Ik wil graag vluchtelingen opvangen in mijn huis. Waar kan ik me aanmelden?
U kunt zich als gastgezin melden bij
Takecarebnb
. Deze organisatie bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. U kunt ook bellen naar de gemeente (0315) – 292 292 of een mail sturen naar:
Oekraine@oude-ijsselstreek.nl
Opvanglocatie De Wegwijzer
Hoeveel mensen worden er opgevangen in De Wegwijzer in Sinderen?
Er kunnen tussen de 15 en 20 mensen worden opgevangen in het voormalige schoolgebouw De Wegwijzer.
Worden er voor de opvang van Oekraïners appartementen gemaakt in het schoolgebouw?
Nee. Het schoolgebouw wordt geschikt gemaakt voor noodopvang. Dat betekent dat er slaapruimtes gemaakt worden in de lokalen en er gezamenlijke voorzieningen komen voor alle bewoners: douches, toiletten, keuken en woonkamer.
Wanneer komen de vluchtelingen?
Sinds half december 2023 verblijven er vluchtelingen uit Oekraïne in De Wegwijzer. De Veiligheidsregio coördineert de bezetting van de opvanglocaties.
Hoe lang blijven de vluchtelingen in De Wegwijzer?
Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. In principe is de locatie voor langere tijd beschikbaar.
Wat gaat er uiteindelijk met de school in Sinderen gebeuren?
Dat is op dit moment nog niet bekend. De gemeente is eigenaar van het schoolgebouw.
Wat merken wij van de vluchtelingen?
De vluchtelingen komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dorp. We hopen dat iedereen in de gemeente deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig.
Waarom kiezen jullie voor een opvanglocatie in Sinderen, waar geen voorzieningen zijn?
De behoefte aan opvanglocaties in Nederland blijft groot. De gemeente Oude IJsselstreek helpt mee met het opvangen van vluchtelingen. Er zijn in de gemeente niet veel locaties die geschikt zijn en beschikbaar. De basisschool in Sinderen is beschikbaar en geschikt te maken. We realiseren ons dat er nauwelijks voorzieningen zijn in het dorp. We hopen dat we met de toewijzing van vluchtelingen daar rekening mee kunnen houden.
Kijkt de gemeente ook naar andere opvanglocaties?
Ja. We blijven kijken naar andere geschikte locaties in onze gemeente, waar Oekraïners opgevangen kunnen worden.
Krijgen de vluchtelingen begeleiding vanuit de gemeente?
Als vluchtelingen uit Oekraïne zich melden, zullen we hen informeren over hoe de opvang in Nederland geregeld is en waar zij heen kunnen. In het geval dat er een specifieke hulpvraag is kijken we wat nodig is om hen verder te helpen. De gemeente zorgt voor huisvesting, inschrijving in de gemeente, zorg, scholing, eventueel begeleiding naar werk en alle andere zaken die mensen nodig hebben.
Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?
Wilt u specifiek voor de vluchtelingen die verblijven in Sinderen wat doen? Neem dan contact op met de gemeente via
oekraine@oude-ijsselstreek.nl
of met
Arnold Spijkers, gebiedsmakelaar
. Voor meer algemene hulp, brengen we op de website
www.oudeijsselstreekdoet.nl
vraag en aanbod bij elkaar.
Opvanglocatie De Drie Linden
Hoeveel mensen worden er opgevangen in de Drie Linden?
Er kunnen maximaal 30 mensen worden opgevangen in het voormalige schoolgebouw De Drie Linden.
Wanneer komen de vluchtelingen?
Sinds half juni verblijven er vluchtelingen uit Oekraïne in
de Drie Linden
. De Veiligheidsregio coördineert de toewijzing van Oekraiense vluchtelingen naar opvanglocaties. Het is mede afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt en onderdak nodig heeft.
Hoe lang blijven de vluchtelingen in De Drie Linden?
Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. In principe is de locatie, voor langere tijd beschikbaar. Een ingerichte school is niet vergelijkbaar met een zelfstandige woning en dus alleen geschikt om er enkele maanden te verblijven.
Wat merken wij van de vluchtelingen?
De vluchtelingen komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in de gemeente Oude IJsselstreek deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de vluchtelingen zelf niet.
Krijgen de vluchtelingen begeleiding vanuit de gemeente?
Als vluchtelingen uit Oekraïne zich melden zullen we hen informeren over hoe de opvang in Nederland geregeld is en waar zij heen kunnen. De gemeente zorgt onder ander voor huisvesting, zorg en scholing. In het geval dat er een specifieke hulpvraag is kijken we wat nodig is om hen verder te helpen. De gemeente en Sociaal Werk zorgen voor de ontvangst en begeleiding van de vluchtelingen die naar de Drie Linden komen.
Kijkt de gemeente ook naar andere opvanglocaties?
Naast de Drie Linden zet de gemeente een voormalig wooncentrum aan de
Dr. Van Hengelstraat in Ulft
in als gemeentelijke opvanglocatie. Het kabinet houdt er rekening mee dat het aantal vluchtelingen uit Oekraine nog toeneemt. Daarom blijven opvanglocaties nodig. Verder worden er in onze gemeente Oekraïense vluchtelingen opgevangen in gastgezinnen en particuliere huizen.
Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?
We zien in onze gemeente al veel initiatieven voorbij komen. Op de website
www.oudeijsselstreekdoet.nl
brengen we vraag en aanbod bij elkaar. Wilt u graag Oekraïense vluchtelingen helpen? Wilt u spullen aanbieden? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Wilt u een inzamelingsactie houden? Welke hulp u ook wilt bieden, u kunt dit melden via de website van Oude IJsselstreekdoet. U vindt ook informatie op de
website van de rijksoverheid
.
Opvanglocatie Dr. van Hengelstraat
Hoeveel mensen worden er opgevangen op deze locatie?
Er kunnen maximaal 50 mensen worden opgevangen op deze locatie.
Wanneer komen de vluchtelingen en hoe lang blijven ze?
Vanaf begin juli verblijven er vluchtelingen uit Oekraïne in het gebouw aan de Dr. Van Hengelstraat. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland coördineert de toewijzing van vluchtelingen naar opvanglocaties in de regio. Het is mede afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt en onderdak nodig heeft. We weten niet hoe lang de vluchtelingen blijven.
Hoe lang wordt het gebouw gebruikt als opvanglocatie?
Sinds juli 2022 worden vluchtelingen opgevangen op deze locatie. De gemeente heeft de locatie in ieder geval voor een jaar beschikbaar als opvanglocatie. Zo nodig kunnen we het daarna nog maximaal 2 jaar inzetten, als er dan nog behoefte is aan opvangplekken.
Volgens Zozijn voldoet het gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd. Hoe kan het dan ingezet worden als opvanglocatie?
De opvang van Oekraiense vluchtelingen betreft een noodsituatie, vanwege de oorlog. De eisen die worden gesteld aan een noodopvanglocatie zijn anders dan de eisen die Zozijn stelt. We zorgen ervoor dat het gebouw voldoet aan de veiligheidseisen.
Wat merken wij van de vluchtelingen?
De vluchtelingen komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in de gemeente Oude IJsselstreek deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de vluchtelingen zelf niet.
Kijkt de gemeente ook naar andere opvanglocaties?
De gemeente zet het voormalige schoolgebouw De Drie Linden in Silvolde ook in als opvanglocatie. Bovendien worden er Oekraïense vluchtelingen opgevangen in gastgezinnen en in particuliere huizen. De gemeente blijft in gesprek over mogelijke andere gemeentelijke opvanglocaties. De Nederlandse regering houdt er rekening mee dat het aantal vluchtelingen nog toeneemt. Daarom blijven er nog opvanglocaties nodig.