Met achteraf scheiden wordt het scheiden door een installatie bij het afvalverwerkingsbedrijf bedoeld. Voor de gemeente Oude IJsselstreek blijkt dit niet de beste manier te zijn. Hiervoor zijn verschillende redenen:
- De installatie is niet zo goed in het afval scheiden als de mens. Landelijk onderzoek van Rijkswaterstaat laat zien dat thuis apart houden van afval voor veel meer recycling zorgt. Om zo min mogelijk restafval te krijgen, is thuis scheiden dus de beste keuze!
- Minder restafval weggooien helpt ook bij het zo laag mogelijk houden van de afvalstoffenheffing. Dat komt omdat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van inwoners.
- Bij scheiden achteraf zijn de materialen meer vervuild. Het plastic, metaal en drankenkarton kan dan moeilijker hergebruikt worden. Veel grondstoffen, zoals textiel, papier en GFT, kunnen zelfs helemaal niet opnieuw gebruikt worden als het achteraf gescheiden wordt. Thuis scheiden levert een betere kwaliteit aan grondstoffen op.
- Bronscheiding zorgt er ook voor dat we meer bewust worden van het afval dat we elke dag weggooien. Hoe minder afval we in huis halen, hoe beter. Zo zetten we ook samen de volgende stap naar het voorkomen van afval.
- Het achteraf scheiden van de verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (PMD) werkt vooral in grote steden. Daar zijn veel flats, appartementen en bovenwoningen. Mensen hebben hier nauwelijks plek om hun afval apart te houden. Thuis scheiden van PMD levert daar minder op, omdat de mogelijkheden beperkt zijn. Ook in de grote steden worden alle andere afvalstromen zoals papier, glas, textiel en groente-, fruit- en tuinafval door de inwoners nog wel apart gescheiden.