Erkenning en waardering op Veteranendag

Vrijdag 28 juni 2024 werd er in onze gemeente de lokale Veteranendag gevierd. In de Grote Kerk in Varsseveld werden veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden, bedankt en herdacht. Een bijeenkomst waar erkenning, waardering en ontmoeting centraal stonden. Wnd. burgemeester Mirjam Maasdam en gastspreker kolonel der mariniers Jan ten Hove hielden een toespraak. 

Burgemeester Mirjam Maasdam heette de aanwezigen welkom in de Grote Kerk in Varsseveld. In haar toespraak noemde ze de verhalen van veteranen stuk voor stuk verhalen over moed, veerkracht en kwetsbaarheid. “Het zijn begrippen die dicht bij elkaar liggen”, zegt ze, “want het vergt moed om kwetsbaar te durven zijn. Om bijvoorbeeld je angsten onder ogen te zien en aan te gaan, zodat je voorwaarts kunt blijven gaan. Niet alleen op missie, maar juist ook eenmaal terug thuis. Anderzijds bestaat er geen moed zonder kwetsbaarheid. Elke moedige actie, zeker ook op missie, gaat namelijk gepaard met onzekerheid, risico en vraagt om emotionele blootstelling door naar buiten te treden en op te treden met alles wat je hebt. En laat dat nu precies een definitie van kwetsbaarheid zijn.”

Ervaringen in Bosnië

Om 12.00 uur was er een ceremonie bij het oorlogsmonument aan de Pr. Irenestraat. Bij terugkomst in de kerk vertelde kolonel der mariniers Jan ten Hove over zijn ervaringen in Bosnië. Doel van de missie EUFOR (European Union Force): een bijdrage leveren aan de stabiliteit op de Westelijke Balkan, samen met 20 andere landen. Ten Hove: "Een dag als vandaag is heel belangrijk. Tijdens Veteranendag is de verbondenheid tussen defensie en de maatschappij namelijk het meest voelbaar."

De bijeenkomst eindigde met een samenzijn en lunch