College presenteert programmabegroting 2025-2028. ‘Een solide basis maakt sterk!’
Met deze begroting zetten we onze ambities voort die we ruim twee jaar geleden hebben ingezet in de fysieke ruimte en in het sociaal en economisch domein. In 2025 hebben we nog financiële ruimte om deze ambities te realiseren. Daarna staan we voor een periode van financieel uitdagende tijden. Vanaf 2026 moeten we, vanwege aanzienlijke tekorten, moeilijke keuzes maken. Het komende jaar gebruiken we om ons voor te bereiden op deze uitdagingen en dat willen wij samen met inwoners, organisaties en bedrijven doen.
Onze ambities
De programmabegroting bevat de speerpunten voor de komende jaren, waarbij we blijven inzetten op onder andere mobiliteit, woningbouw en onderwijs. In 2025 ligt de focus onder meer op:
- Fysieke ruimte: de eerste woningen worden gebouwd in woonwijk de Tuit in Varsseveld. Goede fietsverbindingen van en naar het station (OV Hub) in Varsseveld horen hierbij en we werken door aan extra verkeersveiligheid. We zetten in op de aanpak tegen hitte, droogte en wateroverlast van onze kernen. Aandachtslocaties waarbij we de leefbaarheid kunnen verbeteren worden in kaart gebracht en geprioriteerd.
- Sociaal domein: het nieuw gebouwde IKC (Integraal Kind Centrum) De Wijssel in Gendringen wordt medio 2025 geopend en we starten met het verduurzamen van het Isala College (Almende) in Silvolde. Op het gebied van leefbaarheid streven we naar meer kansengelijkheid en het bevorderen van gezondheid voor al onze inwoners. Dit doen we in samenwerking met nationale programma’s als het Integraal Zorg Akkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord.
- Economisch domein: we gaan het Varsseveld Industrie Park (VIP) deels bouwrijp maken. We starten met het opknappen van industrieterrein IJsselweide in Ulft/Gendringen.
Voorbereiding op de jaren vanaf 2026
De programmabegroting voor 2025 is sluitend, maar voor de jaren daarna voorziet het college een tekort van ongeveer zes miljoen euro. Dit komt vooral door de korting op de Algemene Uitkering van de Rijksoverheid. Dit is de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente. Het is onvermijdelijk dat dit leidt tot ingrijpende keuzes die onze inwoners, bedrijven en organisaties gaan raken.
Het college heeft drie sporen uitgestippeld om te komen tot een pakket aan bezuinigingsmaatregelen:
- QuickScan: een eerste verkenning van mogelijke bezuinigingen door de ambtelijke organisatie.
- Participatietraject: het betrekken van de gemeenteraad en de samenleving bij het bedenken van bezuinigingsopties.
- Creatieve oplossingen en slimmer werken: samen met strategische partners zoeken naar efficiëntere manieren van werken.
Deze maatregelen worden in maart 2025 samengebracht en leiden tot besluitvorming over de Voorjaarsnota 2026 (begin juli 2025).
Woonlasten
Op het gebied van woonlasten blijft de stijging beperkt tot maximaal 3%. De onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt met 5% en de rioolheffing met 1,2%, terwijl de veranderingen in de afvalstoffenheffing minimaal blijven.
De bespreking van de begroting vindt plaats op 7 en 11 november 2024. Op 11 november neemt de gemeenteraad ook een besluit over de begroting.
Bekijk de volledige programmabegroting.