Brief van de burgemeester voor kinderen van zondag 29 maart

Beste kinderen,                                                                   

Wat hebben we een paar rare weken achter de rug hè! Het is voor iedereen natuurlijk een gekke tijd door het coronavirus, maar zeker ook voor jullie. Ineens zien jullie dagen er heel anders uit. Je kunt niet meer naar school, niet naar de sportclub en je kunt geen verjaardagsfeestjes meer vieren. Ook je vriendjes en vriendinnetjes zie je nu veel minder. En jullie ouders werken misschien nu wel thuis. Beetje vreemd is het allemaal wel.

Ik kan me voorstellen dat jullie veel vragen hebben over het coronavirus. Misschien vinden jullie het ook wel een beetje eng. Als je de verhalen hoort van mensen die heel ziek kunnen worden, schrik je daar natuurlijk van. Je kunt vragen over het coronavirus stellen aan je ouders of aan de meester of juf. Praat er gewoon over. Ook op de websites van het jeugdjournaal of kidsweek kun je veel informatie vinden. Het wordt daar altijd heel goed en duidelijk uitgelegd.

Jullie moeten nu thuis je werk voor school maken. Best lastig. Ik vind het wel heel knap hoe de meesters en de juffen zo snel creatieve oplossingen hebben bedacht om school ook thuis door te laten gaan. Misschien krijg je wel les via filmpjes of extra opdrachten die je op computer moet maken. En de meester of juf belt waarschijnlijk af en toe op om te vragen hoe het gaat. Hoelang de scholen nog dicht zijn weten we niet. Ik vind wel dat jullie het heel goed doen.

Je zult je af en toe ook wel vervelen en wat meer binnen zitten. Dat is niet zo erg. Als je maar niet vergeet te bewegen. Ik heb al veel leuke online challenges langs zien komen. Maar je kunt ook samen met je ouders wat oefeningen doen of lekker in de tuin spelen. Als je buiten speelt, houd je dan wel aan de regels: speel niet met te veel kinderen tegelijk en houd 1,5 meter afstand. Dus samen fietsen, skaten, een parcourtje rennen of een bal overtrappen kan prima.

Het is ook belangrijk dat je regelmatig je handen wast en in je elleboog niest en hoest. En als je verkouden bent of koorts hebt, moet je natuurlijk binnen blijven.

Ik wil jullie vragen om vooral in deze tijd ook aan jullie opa’s, oma’s en andere ouderen (bijvoorbeeld je oudere buurman of buurvrouw) te denken. Je kunt ze nu niet bezoeken, maar je kunt natuurlijk wel een mooie tekening voor ze maken, een kaartje sturen of even opbellen (skypen). Dat vinden oudere mensen hartstikke leuk. En misschien kun je wel een boodschap voor ze doen. Ik ben trots op jullie!

Samen zorgen we ervoor dat er niet te veel mensen ziek worden. Helpen jullie ook mee? Let goed op jezelf en zorg voor elkaar!

Otwin van Dijk
Burgemeester