Brief van de burgemeester van 22 maart

Beste inwoners,

Het is nu ruim een week geleden dat vergaande maatregelen vanwege het coronavirus zijn ingegaan. We merken dat allemaal in ons dagelijkse leven. Ook in Oude IJsselstreek.

Evenementen met meer dan 100 personen zijn verboden, scholen zijn gesloten, horeca is dicht, we werken zoveel mogelijk thuis, etc. Ik begrijp dat deze maatregelen heel ingrijpend zijn, voor iedereen. Maar het moet! Onze gezondheid staat immers op het spel. We moeten samen alles op alles zetten om besmetting te voorkomen. Alleen als we ons allemaal houden aan de gemaakte afspraken en adviezen, kan het gewenst effect bereikt worden. Hou dus ook minstens anderhalve meter afstand!

Ik begrijp goed dat u zich als oudere of als u een kwetsbare gezondheid heeft, zorgen maakt. Misschien heeft u nu ook minder contact met uw dierbaren, kennissen en buren, waardoor u zich eenzamer voelt. Ik roep daarom iedereen op om iets extra’s te doen voor ouderen en kwetsbaren in onze gemeente. Juist nu hebben ze extra uw/jouw aandacht nodig! Stuur eens een kaartje, bel even wat vaker op, vraag of je een boodschap kunt doen. Er zijn al veel mooie initiatieven om elkaar te helpen zoals het digitale platform Coronahulp Achterhoek. En het Rode Kruis heeft een telefoonnummer geopend voor mensen die een luisterend oor of advies nodig hebben.

Ook ondernemers krijgen het nu flink voor hun kiezen. Ik weet dat een aantal van u hard wordt getroffen door deze coronacrisis. Winkels gaan dicht, bedrijven hebben nauwelijks omzet, ZZP-ers krijgen weinig tot geen opdrachten. Het zijn spannende tijden en de nood is hoog. Dat begrijp ik heel goed. Het kabinet heeft een flink pakket aan noodmaatregelen getroffen. En waar mogelijk vullen we deze aan vanuit de gemeente. Op onze website is informatie hierover te vinden. Naast onze gezondheid proberen we ook onze banen en economie te beschermen.

Voor jongeren en ouders is het natuurlijk ook wennen. Je kan niet naar school en sportverenigingen zijn dicht. Hoe breng je tussen het huiswerk maken je tijd door? Het is prima om even in de buitenlucht te zijn, hard te lopen of met een paar vrienden af te spreken. Maar zorg er echt voor dat je voldoende afstand houdt van elkaar (minstens anderhalve meter!) en maak de groepen niet te groot. Dat doe je niet alleen voor jezelf, maar voor de gezondheid van ons allemaal.

Ik ben trots op de manier waarop u als inwoner van Oude IJsselstreek omgaat met deze crisis en de maatregelen van de rijksoverheid opvolgt. Houd dat vol en blijf naar elkaar omzien.

Let op jezelf en zorg voor elkaar!

 

Otwin van Dijk,
burgemeester.