Afkoppelvergoeding

Ons klimaat verandert. Temperaturen stijgen, we hebben te maken met meer hevige regenval en periodes van droogte. De gemeente speelt hier op in. Onder andere door het stimuleren van het afkoppelen van regenwater.

Wat is afkoppelen?

Afkoppelen is het nemen van maatregelen die ervoor zorgen dat regenwater niet meer in het riool terechtkomt. Dit kan onder andere door een regenpijp door te zagen en het water een grindbak in te laten lopen in plaats van het riool. Of door een deel van een betegelde tuin weer te beplanten waardoor het water niet de straat op loopt en zo in het riool komt.

Waarom afkoppelen?

Door minder regenwater in het riool te lozen, voorkomen we dat riolen minder snel overbelast raken tijdens hevige regenbuien. Dit heeft tot gevolg dat de kans op wateroverlast zal afnemen en het aantal overstorten op het oppervlaktewater vermindert.

Minder water in het riool bereiken we door het afkoppelen van zogenaamde verharde oppervlakken zoals daken en terrassen die nu het regenwater opvangen en via buizen naar het riool leiden. Door uw regenpijp af te koppelen van het vuilwaterriool draagt u bij aan een schonere leefomgeving; een beter milieu. Verder voorkomt u dat de grond in uw eigen tuin verdroogt en u kostbaar kraanwater moet gebruiken om te sproeien.

Aanvragen

Voor vragen over de afkoppelvergoeding of het aanvragen ervan kunt u contact opnemen met het team Wijken en Beheer via telefoonnummer 0315 -292 292 of mailen naar info@oude-ijsselstreek.nl.